Proč chtít osvětlení LED panely?

/, Osvětlení/Proč chtít osvětlení LED panely?

Proč chtít osvětlení LED panely?

Přemýšlíte o hledáte vhodné řešení osvětlení ve vašem novém domě, bytě či kanceláři? Tak to vám možná přijde vhod tento článek, zaměřující se na moderní řešení světel formou LED panelů.

Co je LED panel a jaké má výhody

Jak již z názvu vyplývá, LED panely jsou světla postavená na moderních elektroluminiscenčních diodách, které jsou uspořádány v požadovaném tvaru = panelu. Tvar panelů může být v podstatě jakýkoli, přes čtvercový či obdélníkový, až po kruhový a oválný. Do moderních domácností či komerčních prostor tak LED panely přináší nejen atraktivní vzhled v libovolné konfiguraci, ale také rovnoměrné rozložení světla a mnohem větší energetickou efektivitu oproti klasickému osvětlení.

Velikosti světel se vždy odvíjí od jejich výkonu, kde se zpravidla bavíme o rozmezí 3 až 18 wattů. I barva osvětlení však může být v případě LED panelů různá. Barevnost samozřejmě záleží na použitých diodách. Standardně se setkáme se studenou bílou, přírodní bílou a teplou bílou.

Různé barvy světlení

Různé barvy světlení

Rostoucí oblíbenost LED panelů dále spočívá v praktických rozměrech, jelikož vzhledem k jejich konstrukci se výška většiny z nich pohybuje v rozmezí 10 až 30 mm. To velmi nahrává především jejich snadné instalaci do stále populárnějších sádrokartonových stropů.

Snadná montáž LED panelu

Tloušťka sádrokartonu na stropě je pouze několik milimetrů… stejně, jako je výška LED panelů. Není tedy žádný problém světlo do sádrokartonu zasadit, a to i když za ním zrovna vede profil, ke kterému je sádrokarton připevněn. Kabelový vývod lze stále stejně snadno prostrčit po straně do volného místa v podhledu. Límec LED panelu vždy přesahuje minimálně 2 mm přes okraj montážního otvoru. Po instalaci světla máte tedy strop stále čistý a rovný.

Montáž jako taková je velice snadná. Naznačíme si velikost světla na strop (na sádrokarton) a ideálně sádrokartonářským nožem vyřízneme díru o velikosti montážního otvoru. Tento rozměr je zpravidla uveden v popisu produktu. Pro připojení do sítě je u každého LED panelu samostatné trafo, které slouží k převodu 230 V na 12 V. Stačí tedy pouze kabel 1,5 CYKY. Zdroj je na střídavé napětí, polarita tedy není určena. Po zapojení kabelů tedy již stačí na světlo pouze zacvaknout tzv. klipsy a připojený panel za pomocí klipsů vsadit do stropu. Světlo se tak ke stropu krásně přitáhne a dá se ihned používat.

LED panel s klipsy

LED panel s klipsy

Proč osvětlení LED panely

Na závěr již nezbývá nic než krátké shrnutí informací ze článku. Proč tedy pro osvětlení využít právě LED panely?

  • libovolný tvar a velikost/konfigurace světel
  • moderní a elegantní vzhled
  • rovnoměrné rozložení osvětlení
  • velká úspora energie
  • snadná instalace
  • vhodnost pro inteligentní elektroinstalaci, ale také tu klasickou
Autor: |2017-07-31T23:21:53+02:002. 12. 2015|Návody, Osvětlení|Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Proč chtít osvětlení LED panely?

O autorovi:

Petr Mlejnek je nadšenec do informačních a komunikačních technologií. Kromě záliby v počítačích a mobilních telefonech se však také velmi zajímá o veškerou technologii, která je člověku schopna zlepšit a zpříjemnit život - včetně inteligentní elektroinstalace do domácnosti.