Co je inteligentní dům?

Co je inteligentní dům?

Pod pojmem inteligentní dům si každý představí něco jiného. Jeho definice je však velmi jednoduchá: jedná se o dům, který se přizpůsobí životnímu stylu vaší rodiny. Nabídne úsporu času, energií a zvýšení komfortu bydlení. Díky inteligentnímu domu nebudete muset trávit spoustu času manuálním vytahováním žaluzií, rozčilovat se nad složitým ovládáním termostatu nebo hledat, který ovladač patří k jakému zařízení. Chytrá domácnost totiž běžné i náročnější úkony spojené se správou a pohodlným životem v domě dělá za vás – automaticky a intuitivně.

Inteligentní dům a domácí automatizace

Domácí automatizace inteligentního domu se stará o nejrůznější úkony, které by jinak jeho obyvatelé museli den co den opakovat. Stereotyp nikoho nebaví a proto je ideální a velmi komfortní, když za vás tyto činnosti převezme chytrá domácnost. Automatizace topení, stínění a osvětlení je samozřejmostí, dá se však najít i mnoho dalších příkladů.

Vžijte se například do situace, kdy odjíždíte s rodinou z domova na chalupu nebo dovolenou. Kolik různých činností musíte před odjezdem udělat, abyste si byli jistí, že je dům opravdu zabezpečený? S inteligentním domem vám postačí pouhé jedno kliknutí a po vašem odchodu přejde celá domácnost automaticky do zabezpečeného režimu. Stáhnou se žaluzie nebo bezpečnostní rolety, aktivuje se zabezpečovací systém, sníží se teplota v domě, vypnou se nepotřebné elektrické spotřebiče a odpojí se přívod plynu. Inteligentní dům prostě provede veškeré úkony za vás a vy tak nebudete muset celý víkend přemýšlet nad tím, jestli jste doma nenechali otevřená okna na terase nebo zapnutou kulmu v koupelně.

Bezpečnost na prvním místě

V inteligentním domě ale nejde jen o usnadnění každodenních běžných činností… Součástí domácí automatizace je také to, že je dům připraven i na různé nepředvídatelné situace. Ať se již jedná o běžnější události typu nečekaného snížení teploty či změny počasí, nebo nebezpečnější situace jako neoprávněné vniknutí do domu či požár. Inteligentní dům je schopen tyto události rozpoznat a adekvátně na ně reagovat. Vše s cílem chránit vaše zájmy a váš majetek.

Inteligentní dům a bezpečnost

Mýty o inteligentním domě

O inteligentních domech koluje celá řada mýtů, které vycházejí především z neznalosti současných možností moderních technologií. To však samozřejmě neznamená, že uživatel tyto technologie musí znát, aby je mohl ve svém domě využívat ve svůj prospěch. Stačí vám spolehlivý partner, který s vámi probere vaše představy a požadavky, a na základě nich provede realizaci tak, abyste byli maximálně spokojeni.

Autor: |2017-07-31T23:21:53+02:0018. 12. 2015|Fakta a mýty, Proč bydlet chytře?, Zabezpečení|Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Co je inteligentní dům?

O autorovi:

Petr Mlejnek je nadšenec do informačních a komunikačních technologií. Kromě záliby v počítačích a mobilních telefonech se však také velmi zajímá o veškerou technologii, která je člověku schopna zlepšit a zpříjemnit život - včetně inteligentní elektroinstalace do domácnosti.