Automatické žaluzie s centrálním ovládáním

/, Řídící jednotky a rozšíření, Stínící technika/Automatické žaluzie s centrálním ovládáním

Automatické žaluzie s centrálním ovládáním

Každý z nás má určitou představu, co jsou to okenní žaluzie. Někteří z nás mají doma ty interiérové, které bez problému plní základní stínící funkci, a jejich pořizovací cena je pro uživatele nejpříznivější. Jiní si pro změnu připlatili a jejich obydlí zdobí žaluzie exteriérové, které kromě stínící funkce plní také funkci termoregulační a bezpečnostní. Ti nejnáročnější uživatelé poté mají své exteriérové žaluzie opatřené motorem pro získání co nejsnazšího ovládání. Ani toto však není maximum, co současná doba v oblasti stínící techniky nabízí – vaše žaluzie totiž mohou být plně automatizované!

Automatické žaluzie pro komfort a úsporu

I stínící technika může být součástí chytrého bydlení. Základem je samozřejmě programovatelná inteligence, tedy v ideálním případě některý z Loxone Miniserverů. Tato zařízení vám totiž při správné instalaci udělají z vašich obyčejných žaluzií žaluzie automatické. Co to znamená v praxi? V podstatě to, že se o vaše žaluzie nemusíte vůbec starat, jelikož budou vždy vědět, co v jakou dobu a za jaké situace dělat. Ráno se například pomalu vytáhnou a nechají vás jemně probudit vpuštěním prvních slunečních paprsků do vaší ložnice. Během dopoledne poté zůstanou žaluzie vytažené a umožní tak sluníčku pomoci s vytápěním vašeho domova. Ve chvíli, kdy však teplota v místnostech dosáhne komfortní hodnoty, začnou se žaluzie automaticky stahovat a zabraňovat přetopení. V noci vám poté automatické žaluzie dopřejí soukromí před zvědavými sousedy a se západem sluníčka se plně zatáhnou. Vše velmi elegantně a názorně demonstruje následující obrázek.

Automatické žaluzie pro komfort a úsporu

Někteří uživatelé mají v případě exteriérových žaluzií obavy z jejich poškození kvůli nepřízni počasí. Tyto obavy jsou samozřejmě oprávněné, jelikož při ošklivém větru či bouřce může opravdu dojít k poškození žaluzií. I na toto je však v případě chytrého domu myšleno a pokud je vaše obydlí opatřeno nějakou inteligentnější meteostanicí, žaluzie se za těchto situací automaticky vytáhnou a zabrání jejich poničení.

Centrální ovládání žaluzií

Samozřejmostí jsou také v případě chytrého domu různé možnosti ovládání. I automatické žaluzie můžete standardně ovládat běžným tlačítkem na zdi. Vzhledem k jejich napojení na centrální řídící jednotku si však můžete dovolit ovládat žaluzie v jakékoli místnosti například z mobilu, tabletu či počítače. Ovládání veškeré stínící techniky ve vašem domě tak máte stále po ruce a stisknutím jediného tlačítka docílíte v podstatě čehokoli, třeba zastínění celého obývacího pokoje v případě odpoledního sledování napínavého filmu.

Centrální ovládání žaluzií

Zdroj: loxone.com

Autor: |2017-07-31T23:21:53+02:0026. 1. 2016|Proč bydlet chytře?, Řídící jednotky a rozšíření, Stínící technika|Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Automatické žaluzie s centrálním ovládáním

O autorovi:

Petr Mlejnek je nadšenec do informačních a komunikačních technologií. Kromě záliby v počítačích a mobilních telefonech se však také velmi zajímá o veškerou technologii, která je člověku schopna zlepšit a zpříjemnit život - včetně inteligentní elektroinstalace do domácnosti.