Chytré vytápění, díky kterému ušetříte až 50 % nákladů

/, Vytápění a chlazení/Chytré vytápění, díky kterému ušetříte až 50 % nákladů

Chytré vytápění, díky kterému ušetříte až 50 % nákladů

Efektivní regulace vytápění bytu není zrovna jednoduchá záležitost. Z vlastní zkušenosti známe řadu případů zbytečně přetopených či nerovnoměrně vytopených domovů, které spotřebují neúměrné množství energií, o financích ani nemluvě. Řešení přitom nemusí být složité, díky chytrým technologiím dnes můžete uspořit v průměru až 50 % nákladů.

Současné systémy nabízí možnost, jak začít topit efektivně a mít zvolenou ideální teplotu pro jednotlivé místnosti bez toho, abyste ji museli manuálně nastavovat. Technologie pracují na principu spojení miniserveru a bezdrátových hlavic umístěných na vašem topení, které díky senzorům, případně spolupráci s dalšími chytrými jednotkami, monitorují situaci v domě tak, aby teplota vždy odpovídala vašim potřebám. Nejenže tím dochází k optimálnímu využití energií, ale jak dokazují příklady, úspory při tomto zapojení mohou dosáhnout až desítek procent ročně, což se mnohdy rovná i několika desítkám tisíc korun.

Praktický miniserver stačí obvykle pouze zapojit do zásuvky a spojit s vaší domácí počítačovou sítí. Přístroj je spárován s bezdrátovými hlavicemi na radiátorech, přes které spolehlivě ovládá a řídí proces vytápění za vás na základě definované komfortní teploty. Bezdrátové hlavice navíc nemusí sloužit pouze k vytápění. Jejich funkce zahrnují rovněž ovládání chlazení či větrání v celém prostoru. Dostanete tak velmi účinný nástroj, který z vás učiní skutečného pána či paní domu.

Hlavní přednosti chytrého systému vytápění

  • úspora nákladů v desítkách %
  • integrovaný teplotní senzor
  • spolupráce s dalšími prvky chytrého bydlení

Napájení hlavic může být řešeno dvěma způsoby, klasickými AA bateriemi (které díky nízké spotřebě zařízení vydrží až 2 roky), či napájením ze sítě. Hlavice také obsahují tlačítko, kterým můžete manuálně regulovat teplotu v případě, že byste požadovali okamžitou změnu. Jejich uchycení je vyřešeno tak, aby sedělo na všechny typy topení, takže se nemusíte bát žádných složitých zásahů. V případě atypických řešení je pak samozřejmě možné využít dostupné adaptéry.

Bezdratové ovládání topení Loxone

Komplexní systém pro vaše bydlení

Preciznost chytrého topení vás překvapí svou efektivitou. Vedle jiných vlastností dokáže např. zaznamenat nepřítomnost a automaticky tak vypnout či zapnout vytápění. Jednotlivá řešení lze přizpůsobit počtu pokojů i rozloze vašeho bydlení.

Samotný systém lze dále rozšiřovat o nové bezdrátové prvky, jako např. detektor kouře. Stejně tak může chytré vytápění spolupracovat se stínící technikou, která napomáhá ještě lepší regulaci a přizpůsobení teploty s ohledem na venkovní počasí a intenzitu dopadajících slunečních paprsků. Další zajímavou funkcí je detekce otevření oken. Jakmile se rozhodnete vyvětrat, proces vytápění se zastaví.

Podobně jako ostatní prvky inteligentního bydlení, můžete i regulaci teploty pohodlně řídit na dálku pomocí aplikace v telefonu či tabletu. Kromě základních funkcí máte rovněž možnost sledovat statistiky spotřeby během celého roku, včetně praktického grafického znázornění. Řada systémů dnes také nabízí přednastavené módy, v rámci kterých lze velmi rychle přecházet mezi vytápěním pro různé situace, ať už jde o režim dovolené, kdy je spotřeba velmi utlumená, nebo opačný párty režim. Chytré vytápění má navíc zabudovaný kalendář státních svátků, takže dokáže odhadnout, kdy budete doma a bude-li to potřeba, zatopí více.

Jednotlivé součásti chytrého vytápění si můžete koupit samostatně, mnohem výhodněji ale získáte vše v rámci zvýhodněného bezdrátového setu, v rámci kterého za vás zdarma vyřešíme naprogramování systému. V dnešní době, kdy je počasí mnohdy nepředvídatelné a o to více náročné na regulaci teploty v domácnosti, může být podobné efektivní řešení velmi přínosným prvkem, který vám uspoří desítky tisíc korun, jinak zbytečně ztracených v nákladech za energie.

Autor: |2017-07-31T23:21:53+02:0028. 4. 2016|Proč bydlet chytře?, Vytápění a chlazení|Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Chytré vytápění, díky kterému ušetříte až 50 % nákladů

O autorovi:

Dan Šácha s chutí objevuje tradiční kultury odlehlých zemí, stejně jako žasne nad pokrokem moderní vědy a zkoumá technologie, které mají ambice změnit svět. Zatímco připravuje nové články, chytrá zařízení si postupně hledají cestu do jeho domova.