Proč volit kabel CAT 7?

//Proč volit kabel CAT 7?

Proč volit kabel CAT 7?

Inteligentní bydlení se v každém případě vyplatí, a to hlavně díky naprosté pohodlnosti obsluhy a celkové efektivitě. Pokud se pro něj rozhodnete, stoprocentně si pořiďte kvalitní kabeláž, která vám vaši stavbu dokonale připraví na celý systém. Pokud nevíte, které kabely byste si měli pořídit, určitě nezoufejte, jelikož vám v následujícím textu poradíme a poukážeme na to, jaké kabely je třeba vybírat, aby celý systém fungoval dokonale.

Volte kabel kategorie CAT 7

Nejznámějším a nejefektivnějším kabelem používaným pro chytré bydlení je kabel kategorie 7. Označován bývá také jako CAT 7 anebo kabel Cat-7. Jedná se o kabel stíněného krouceného charakteru, který je vyroben v souladu s nejnovějšími přísnými normami a je určen především pro vysokorychlostní sítě. Ty bývají označovány jako Gigabit Ethernet. Standardně kabel kategorie 7 umožňuje šířku pásma až 600 MHz. Výbornou volbou je tento kabel v provedení od společnosti Loxone. Své místo si najde v jakémkoli inteligentním rodinném domku. Optimální je zejména pro použití pro napojení senzorů směrem do hvězdy. Typické jsou zejména teplotní senzory a mnohé další.

Proč právě kabel CAT 7?

Momentálně jsou k dispozici různé kabely, které disponují například označeními CAT 5 nebo CAT 6. Na rozdíl od kategorie 7 ovšem nemají stínění kroucené dvojlinky zajišťující odolnost vůči rušení. Tento fakt je velmi důležitý, jelikož v moderních domech či bytech plných elektroniky pro vás může znamenat ušetření spousta problémů. Za kabel CAT 7 si sice připlatíte, nicméně především s výhledem do budoucna se to určitě vyplatí!

Kabel CAT 7

Za vaše peníze získáte to nejlepší

Kabel CAT 7 nabízí sice dražší, nicméně mnohem komfortnější řešení rozvodu kabelů ve vašem domě. Na celý dům použijete při standardní ceně 19 korun za 1 metr celkem kabelů za cenu okolo 13 000 korun. Vaše investiční náklady tak budou v porovnání s celkovými náklady na stavbu či rekonstrukci zanedbatelné, získáte však v oblasti elektroinstalace to nejlepší možné řešení. Velkou výhodou zmiňované kategorie 7 je i fakt, že budete připraveni na další modernizaci inteligentního bydlení. Jedná se totiž o kabely, jež jsou schopny přizpůsobit se i dalším zcela novým inovativním prvkům v chytrém bydlení.

Dvojité stínění a více mědi

Kroucená dvoulinka těchto kabelů se vyznačuje především skvělou odolností vůči rušení. O té již byla řeč. Kabely jsou však i obecně více odolné, jelikož mají dvojité stínění, a to jak jednotlivé páry kabelů, tak i celkový kabel. Zapomenout bychom neměli ani na větší množství mědi v kabelu, což zajistí minimalizaci ztrát. Kabel CAT 7 obsahuje měděné žíly většího průměru, které jsou schopny vést dostatečné množství energie s minimálními ztrátami. Díky tomu nejen ušetříte, ale také získáte možnost instalace těchto kabelů i na větší vzdálenosti s minimálními ztrátami.

Autor: |2017-07-31T23:21:54+02:0021. 9. 2015|Příslušenství|4 Comments

O autorovi:

Petr Mlejnek je nadšenec do informačních a komunikačních technologií. Kromě záliby v počítačích a mobilních telefonech se však také velmi zajímá o veškerou technologii, která je člověku schopna zlepšit a zpříjemnit život - včetně inteligentní elektroinstalace do domácnosti.

4 Comments

  1. mizl 22.6.2016 v 21:06

    Proč kupovat zrovna tento předražený kabel? Tyto kabely ve stejném provedení a s garantovanými parametry přesahující normu pro IT kabely se dají sehnat za 14,5 Kč za metr.

    • Petr Mlejnek 4.7.2016 v 9:04

      Dobrý den, použít Loxone kabel nutnost určitě není, tj. můžete bez problému použít i kabel jiných značek – parametry jsou vždy více méně stejné.

  2. Jakub 26.12.2017 v 21:58

    Zdravím, jaké má výhody kategorie 7 oproti ostatním kategoriím 5e a 6a, pokud bereme v potaz, že všechny verze budou S/FTP. Beru samozřejmě z hlediska očekávaného síťového provozu jak nynějšího, tak budoucího pouze pro chytrou domácnost, nikoliv jako LAN pro ostatní počítače.

  3. Petr Mlejnek 29.12.2017 v 13:50

    Dobrý den, jestli budete mít v domácnosti větší možství kabelů, tak je vhodnější volit kabely stíněné, abyste předešel případným problémům s rušením. Má osobní zkušnost je však taková, že jsem na žádný problém nenarazil ani při používání běžných UTP kabelů CAT5E. A pokud vůbec neřešíte maximální přenosové rychlosti, tak také nemá smysl volit dražší kabeláž.

Komentáře jsou již uzavřeny.