Chytrý alarm: Hlídač, který nikdy nespí

/, Zabezpečení/Chytrý alarm: Hlídač, který nikdy nespí

Chytrý alarm: Hlídač, který nikdy nespí

Alarmy už zdaleka nejsou jen hloupé sirény, které rozvrátí sousedské vztahy při neplánovaném spuštění, když vám po okně přeběhne kočka. Dnešní chytrá technika výrazně pokročila a konečně nabízí funkce, které vám a vašemu majetku zajistí skutečnou ochranu.

Na domácí alarmy se můžeme spoléhat už více než 150 let. První prototypy z 50. let 19. století dnes sice působí spíše úsměvně, jejich funkce se ale po dlouhou dobu výrazně neměnila. Až do dnes. Příchod inteligentních domácích systémů do značné míry změnil a inovoval způsob bydlení a společně s ním také ochranu, která je nedílnou součástí.

Nepřetržitá kontrola pohybu v oblastí dveří a oken je samozřejmostí. Dnešní alarmy plně využívají propojení chytrého bydlení a pomocí čidel a sítě napojených jednotek spolupracují s dalšími chytrými prvky včetně žaluzií, světelné techniky či hudební stanice. Několikazónové detektory už navíc dokáží rozeznat domácí zvířata a nespustí poplach v případě, kdy bude mít váš pes aktivní hodinku. Systém současně nemusí sloužit jen pro detekci nežádoucích návštěvníků. Alarmy dnes zvládají zabezpečit dům také před požárem, únikem plynu či vody. Ve vybraných místnostech tak můžete měřit teplotu i vlhkost. Pokud parametr přesáhne vysokou hranici, systém vás o tom ihned informuje. V rozmezí několika vteřin tak můžete zjistit nežádoucí stav a začít vše řešit. Elektrický zabezpečovací systém může rovněž sám při narušení zavřít přívod vody, uzavřít přívod plynu či vypnout elektrický proud.

Co vše zvládne chytrý alarm v chytré domácnosti?

  • informuje vás o nežádoucím stavu během několika vteřin (sms / email / telefon)
  • zablokuje veškeré spínače (světla, otevírání aj.)
  • rozsvítí, případně zhasne všechna světla
  • spustí zvolenou hudbu přes Loxone Music Server na maximální hlasitost
  • vytáhne nebo zatáhne stínící techniku / rolety

Plnohodnotný alarm, který tyto funkce ovládá, můžete získat například díky využití Loxone Miniserveru, který je mozkem chytré domácnosti a zajišťuje spolupráci všech jednotek. Vznikne tak kompletní zabezpečovací systém, který do ochrany vaší domácnosti zapojí veškeré chytré prvky včetně hudební stanice, kamer či žaluzií. Nemusíte se přitom spoléhat pouze na firemní nastavení, vše si můžete nastavit přesně dle svých představ. Volba je jen na vás.

Ochrání systém i sám sebe?

Co když se zloděj pokusí o vyřazení řídící jednotky? Současné nástroje již zvládnou rozeznat pokus o prolomení, otevření či narušení kódu, takže s touto možností počítají a v případě nepovoleného zákroku či podezření vyšlou varovný signál.

Stejně jako jiné komponenty inteligentní domácnosti, můžete i alarm jednoduše ovládat pomocí svého mobilního telefonu a řešit tak nežádoucí situace odkudkoliv, nebo alarm v případě potřeby na dálku aktivovat. Chytré aplikace nabízí široké funkce využití a jejich ovládání je uživatelsky příjemné a jednoduché.

Investice do bezpečnostního systému i přes to všechno není vysoká, zejména s ohledem na míru zajištění a ochranu, kterou pro vás i vaše cennosti poskytuje. Komplexní řešení a napojení na další prvky chytré domácnosti vás bezpochyby překvapí pestrou škálou využití, zatímco si budete užívat nového pocitu bezpečí.

Autor: |2017-06-06T14:06:39+02:008. 6. 2016|Řídící jednotky a rozšíření, Zabezpečení|Komentáře nejsou povolené u textu s názvem Chytrý alarm: Hlídač, který nikdy nespí

O autorovi:

Dan Šácha s chutí objevuje tradiční kultury odlehlých zemí, stejně jako žasne nad pokrokem moderní vědy a zkoumá technologie, které mají ambice změnit svět. Zatímco připravuje nové články, chytrá zařízení si postupně hledají cestu do jeho domova.