6 nepravdivých mýtů o chytrých domech

//6 nepravdivých mýtů o chytrých domech

6 nepravdivých mýtů o chytrých domech

Myslíte si, že domácí automatizace nemůže fungovat? Že inteligentní dům je něco, co si nemůžete dovolit? Či že chytrý dům můžete ovládat pouze mobilem? Na základě těchto a dalších myšlenek jsme pro vás sepsali 6 nejčastějších mýtů o inteligentních domech, které bychom rádi uvedli na pravou míru.

1) Chytrý dům si nemohu dovolit

Chytrý dům si nemůžu dovolitModerní technologie jdou stále dopředu. Díky velmi konkurenčnímu prostředí v této oblasti se i inteligentní elektroinstalace v chytrých domech stává cenově dostupným řešením. To si může dovolit skutečně každý, kdo staví rodinný dům nebo prochází rekonstrukcí. Chytrý dům již není otázkou miliónů ani statisíců, ale bavíme se o desetitisících. Nevěříte? Nechte si například zdarma vypracovat kalkulaci od společnosti Smart Concept Home, a uvidíte sami. Pokud si člověk spočítá veškeré náklady na „klasickou“ řídící techniku v domácnosti – žaluzie, závlaha, topení, klimatizace… která je zpravidla řešena vždy vlastní jednotkou, centrální řešení postavené například na serverech od Loxone vyjde mnohdy výrazně levněji, než vše řešit zvlášť.

2) Inteligentní dům není pro každého

Inteligentní dům není pro každéhoTento mýtus je spíš dílem nevědomosti a možná i trošku předchozího bodu. Často se totiž člověk setká v médiích s velmi nešťastným pohledem na chytré domy, který je například úryvkem ze Sci-Fi pořadu či literatury. Inteligentní dům není hračka pro IT nadšence, ale chytrý systém, který šetří lidem drahocenný čas, dbá na jejich bezpečnost, udržuje stále klima a výrazně zvyšuje komfort bydlení. To vše dělá při správné konfiguraci automaticky. Ze strany uživatele tedy není vyžadována žádná znalost použitých technologií či dokonce programování.

3) Mohu ovládat dům pouze mobilem

Mohu ovládat dům pouze mobilemOvládání domu mobilními telefony, tablety či vzdáleně přes internet je v případě inteligentní elektroinstalace pouze doplňkovou službou „navíc“. Základem je chytrý dům, který myslí za vás, a vy tak nemusíte zbytečně klikat, ať se to již týká automatického rozsvěcení světel či sklápění žaluzií se západem slunce. „Klasická“ tlačítka jsou však v případě potřeby stále přítomna, dají se ale samozřejmě využívat daleko efektivněji. Nelíbilo by se vám například jedním stisknutím tlačítka v obývacím pokoji aktivovat scénu „film“, která se automaticky postará o ideální ztlumení světel a nastavení žaluzií v místnosti?

4) Můj dům je lehko zranitelný

Můj dům je lehko zranitelnýMnoho potenciálních uživatelů inteligentních domácností se často bojí toho, že nechat celý dům spravovat jedním systémem není spolehlivé ani bezpečné. Opak je však pravdou. Současný trh s automatizační technikou je zaplněn mnoha ovládacími prvky od různých výrobců. Z logiky věci se tedy často stává to, že je v domě instalováno několik různě odlišných systémů. Například vytápění, automatické žaluzie či zabezpečovací systém. Nejen že každý z nich má vlastní rozhraní, ale v kombinaci s dalším se otvírají další násobky potenciálních problémů. Míti tedy vše zapojené do jednoho centrálního systému, kde je každý prvek s každým kompatibilní, se jednoznačně jeví jako spolehlivější i bezpečnější řešení.

5) Je to řešení pouze pro novostavby

Je to řešení pouze pro novostavbyJe sice pravda, že zpočátku bylo řešení inteligentní domácnosti především záležitostí novostaveb, jelikož tato elektroinstalace si žádá jiné zapojení (do hvězdy), nežli klasické sériové/paralelní. V dnešní době však již existují i cenově srovnatelná bezdrátová řešení, postavená například na Miniserveru Go, která lze instalovat v podstatě v jakékoli budově. Pro přechod na chytré bydlení tedy opravdu není nutné žádné sekání do zdi či protahování kabelů. Vše lze vyřešit velmi snadno, bezdrátově a tedy bez zbytečného nepořádku.

6) Chytrý dům nemá skoro nikdo

Chytrý dům nemá skoro nikdoInstalací inteligentního bydlení jsou v České republice tisíce! Je sice pravdou, že v celkovém měřítku se nejedná o nikterak závratné číslo, v západních státech jako jsou Německo či Rakousko se však již jedná o běžnou záležitost, u nových domů ba dokonce o samozřejmost. I v České republice a na Slovensku je tento trend očekáván. Není tedy důvod se jej obávat, když je na našich sousedech vidět, že koncept chytré domácnosti funguje.

Doufáme, že se nám podařilo těchto pár základních mýtů a myšlenek o inteligentních domech vysvětlit. Pokud nikoli, neváhejte nám napsat vaše případné dotazy či připomínky v komentářích.

Zdroj: loxone.com

Autor: |2017-07-31T23:21:53+02:008. 12. 2015|Fakta a mýty|Komentáře nejsou povolené u textu s názvem 6 nepravdivých mýtů o chytrých domech

O autorovi:

Petr Mlejnek je nadšenec do informačních a komunikačních technologií. Kromě záliby v počítačích a mobilních telefonech se však také velmi zajímá o veškerou technologii, která je člověku schopna zlepšit a zpříjemnit život - včetně inteligentní elektroinstalace do domácnosti.