LED pásky dodají vašemu bydlení atmosféru

//LED pásky dodají vašemu bydlení atmosféru

LED pásky dodají vašemu bydlení atmosféru

Díky své flexibilitě patří LED pásky k oblíbeným doplňkům, které si snadno najdou cestu do každé moderní domácnosti. I když se může zdát, že jde o vymoženost poslední doby, LED svítidla už za sebou mají přes 50 let historie. A obliba rozhodně neklesá.

LED je zkratkou pro Light-Emitting Diode, neboli jednoduše a česky světelnou diodu, která vyzařuje světlo, případně infračervené či ultrafialové záření. Sama páska pak není ničím jiným, než ohebným materiálem osázeným řadou malých čipů s lepící fólií, díky které je možné světla umístit prakticky kamkoliv — využívají se jako praktické osvětlení pro kuchyňské linky, koupelny, ale také jako dekorace pro venkovní nasvícení domu či zahrady.

Oproti standardním žárovkám mají LED pásky řadu výhod:

  • vyšší účinnost a současně nižší energetická náročnost
  • odolnost vůči nepříznivým podmínkám
  • snadná instalace
  • okamžité rozsvícení
  • malé rozměry a dlouhá životnost

Na rozdíl od klasického osvětlení je navíc pásky možné snadno rozmístit po celé délce prostoru, včetně míst, kde je jinak světelnost slabší. Je ale rovněž vhodné dodat, že svítivý rozsah LED pásky bývá menší, než u běžných žárovek, relativně vyšší pak mohou být i jejich pořizovací náklady.

Podle čeho vybírat LED pásek

Rozdíly LED svítidel jsou primárně ve využití, kdy se nabízí pásky pro vnitřní a venkovní prostory, z pravidla vysoce odolné vůči vodě a prachu, ale také v míře svítivosti pásku. Je důležité myslet na to, zda pásek budeme mít pouze jako designové osvětlení, nebo by měl sloužit pro praktické prosvícení konkrétního místa.

Od toho se odvíjí typ použitého LED čipu, které jsou dostupné v několika variantách dle síly svítivosti, barvy, rozptylu světla a počtu diod na pásce (30/m, 60/m nebo 120/m). Pokud si budeme chtít osvítit kuchyni pro noční návštěvy ledničky, měli bychom volit výkonnější pásky, zatímco pro stylové osvícení poličky nebo obývacího pokoje bohatě postačí světla o nižší svítivosti.

Použití LED pásku v podhledu

Použití LED pásku v podhledu, realizace Smart Concept Home s.r.o.

Samotná instalace je velmi jednoduchá, připojená lepící fólie se zachytí pevně, na vás je jen volba místa. Před nalepením, jak je to běžné, je ale v každém případě vhodné zvolený povrch umýt a odmastit — ideální jsou především hladké povrchy. Délku pásky je rovněž možné si libovolně přizpůsobit, myslete ovšem na to, že případný střih je důležité provést v místě, kde je to vyznačeno.

Bar, police, chodba, zahrada, garáž… Volba je jen na vás. LED pásky nejsou jen módním, ale rovněž praktickým doplňkem, který dokreslí atmosféru prostoru. Už přemýšlíte, kam s nimi?

PS: Doporučujeme umístění pásky nejdříve vyzkoušet tzv. nanečisto, než se pustíte do skutečného lepení.

Autor: |2017-07-31T23:21:53+02:007. 4. 2016|Osvětlení|Komentáře nejsou povolené u textu s názvem LED pásky dodají vašemu bydlení atmosféru

O autorovi:

Dan Šácha s chutí objevuje tradiční kultury odlehlých zemí, stejně jako žasne nad pokrokem moderní vědy a zkoumá technologie, které mají ambice změnit svět. Zatímco připravuje nové články, chytrá zařízení si postupně hledají cestu do jeho domova.